Polis voor Mij logo

Polis voor Mij logo

Apps voor veilig rijden


Polis Voor Mij ondersteunt veilige rijders. Onlangs testten wij vele apps die u hierbij kunnen helpen. De apps die wij testten hebben wij ingedeeld in vijf categorieën die we hier uitgebreid beschrijven. Inclusief voor en nadelen. U kunt zelf een keuze maken op basis hiervan, of gaan voor onze keuze: In-Traffic Reply.  


Spelelement
Houdt u van spelletjes of wedstrijden? Er zijn verschillende apps met spelelementen, met als doel dat u tijdens het rijden uw mobiel zo min mogelijk aanraakt. De apps proberen dit leuk te maken door bijvoorbeeld het geven van punten, een korting op de autoverzekering of door het “strijden” tegen andere mensen. Het  nadeel van deze apps is dat ze de verleiding om op uw mobiel te kijken nietweghalen. Uw mobiel kan nog steeds afgaan en u kunt nog steeds WhatsApps ontvangen. Ook is het in sommige gevallen niet mogelijk om navigatie op uw mobiel te gebruiken in combinatie met de app.

Makkelijke besturing
Er bestaan verschillende apps die het navigeren door uw mobiel makkelijker maken. Bijvoorbeeld door grote iconen of stemgestuurd openen van apps. Vooral apps die stemgestuurd werken zouden echt veiliger moeten zijn dan zonder app rijden, als u geneigd bent zich af te laten leiden. Een nadeel van deze apps is dat stemgestuurd navigeren vaak nog niet zonder slag of stoot werkt. Wij voelden ons steeds geneigd om onze ingesproken berichtjes te checken en onze mobiel in de gaten te houden, want er kan zomaar iets raars verzonden worden. Grotere iconen, blijkt uit onze test, voegen weinig toe. Vaak kennen we de plaats van apps in onze mobiel erg goed, dus erdoorheen navigeren doen we toch al met souplesse.

Tips
Als u liever zonder app rijdt en de touwtjes helemaal in handen wilt hebben, kunt u apps downloaden met tips om veilig te rijden. De tips gaan over verschillende aspecten van autorijden, naast het niet aanraken van de mobiel. Het voordeel van deze apps is dat u er een gewoonte van kunt maken te rijden volgens veiligheidsregels. Het nadeel is dat de app niet checkt of u nou ook echt veiliger rijdt. En laten we eerlijk zijn, hier heeft u eigenlijk geen app voor nodig. Een kleine search op google zal u dezelfde informatie verschaffen.

Meet rijgedrag
Voor het meten van uw rijgedrag bestaan gelukkig ook apps. Verschillende  apps meten uw rijgedrag door middel van verschillende factoren.  Hoe u een bocht neemt, hoe hard u rijdt en of u veel plotseling remt zijn voorbeelden van factoren die deze apps meten. In sommige apps kun je je rit delen met vrienden of familie en hun score vergelijken met die van u. Deze apps kunnen u bewust maken van bepaald rijgedrag en u helpen dit te verbeteren. Het nadeel is dat de apps ook leuk kunnen zijn om op te kijken tijdens het rijden. Want wat doet dat ene wijzertje als ik eens flink op de rem duw? Laat u zich niet gemakkelijk afleiden door zo’n app, dan zijn er weinig nadelen aan deze apps.

Stopt berichten
Dan zijn er nog de appsdie binnenkomende berichten en telefoontjes blokkeren. Bij het voorbeeld van een binnenkomende oproep, blokkeert de app deze en stuurt een berichtje namens u naar de beller. Vaak kunt u kiezen uit verschillende antwoorden of kunt uzelf een berichtje instellen. Veel van deze apps blokkeren echter alleen sms’jes en belletjes. Als u geen WhatsApp heeft is dat oké, anders zullen de appjes nog steeds binnenkomen en afleiden.

Onze keuze
Onze keuze viel op In-Traffic Reply. Dit is een app binnen de laatste categorie, het stopt berichten. In-Traffic Reply had onze voorkeur om verschillende redenen. Ten eerste werkt het goed. We ondervonden geen enkel probleem met het installeren, instellen en gebruiken van de app, wat best uniek bleek onder de rijveiligheid apps. Verder heb je met In-Traffic Reply een optie om leuke filmpjes te versturen naar bellers, een formeel antwoord te geven of zelf een bericht in te stellen. Het grootste voordeel: In-TrafficReply weigert ook berichten van WhatsApp en enkele andere apps. Als de app goed is ingesteld, start hij ook vanzelf, wanneer u harder dan 15 km per uur gaat, u hoeft er dus niet naar om te kijken! Het grootste nadeel van deze app is dat hij alleen werkt op Android.

Over het algemeen zijn er veel opties als u veiliger wilt rijden. Hopelijk zit er ook eentje bij die u aanspreekt. Mocht u het nou allemaal niks vinden, kunt u natuurlijk ook uw mobiel uit zetten als u rijdt, net zo gemakkelijk!

Rijd veilig!Overzicht nieuwsberichten